Stel, je bent geboren in een van de straatarme buitenwijken van de Soedanese hoofdstad Khartoem. Je grootouders zijn gevlucht voor de oorlog in de Nubabergen of Darfur. Je moeder, die zelf nooit naar school is geweest, werkt als wasvrouw in een van de rijkere buurten in het centrum. Je vader is dagloner in de bouw. Een dure privéschool kun je wel vergeten en op staatsscholen leer je bijna niets, want klassen van honderd leerlingen vormen geen uitzondering.

Gelukkig is er de ‘self-help school’.

Ondersteun self-help scholen in Oost-Afrika
Elrayanschool

In 2017 huurden vijf koptische onderwijzers uit de Nubabergen heel goedkoop een lege ruimte in een arme buitenwijk in Omdurman, de zusterstad van Khartoem, en richtten daar de Elrayan basisschool op. De nieuwe self-help school stond in het begin bekend als een christelijke school, maar al gauw meldden zich ook moslim kinderen aan. De reputatie van de school groeide snel, want de eindexamenresultaten waren – en zijn nog steeds – veel beter dan die van leerlingen van staatsscholen in de buurt.

Salwa’s kleuteropvang

In een van de straatarme buitenwijken van Khartoem bevindt zich het kleuterschooltje van Salwa Abdelrahman. In 2009 is ze begonnen met de opvang van kleuters en peuters in de buurt. De kleintjes zwierven op straat omdat hun moeders, veelal alleenstaande dagloners, op pad waren om geld te verdienen voor hun onderhoud. Salwa bouwde een rieten afdak op de binnenplaats van het huis van haar moeder en begon daar haar opvang, dat ze nu alweer ruim twaalf jaar runt.

Eisa Mahannaschool

De Eisa Mahannaschool voor kinderen met een beperking is gevestigd in Elgezira Aba, een groot eiland in de Witte Nijl, ongeveer driehonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Khartoem. Het schooltje is genoemd naar de vader van psychologe Hanadi Eisa. Als staatssecretaris heeft hij voor het Soedanese ministerie van Onderwijs in de jaren tachtig meer dan honderd extra scholen opgezet in het land, maar hij kreeg het niet voor elkaar om z’n eigen zoon, die een hersenafwijking had, onderwijs te laten volgen.